Formel för beräkning av vinst per aktie

Vinst per aktie (EPS) är ett viktigt nyckeltal som används av analytiker och handlare för att fastställa ett företags finansiella styrka. EPS-kvoten anger i huvudsak hur mycket av ett företags nettointäkter som skulle intjänas per aktie om all vinst betalades ut till aktieägarna.

Definition av förhållandet mellan vinst per aktie

Även om det är mer sannolikt att företaget återinvesterar sina vinster för att utveckla verksamheten, tittar investerare fortfarande på EPS för att bedöma ett företags lönsamhet. Ett högre nyckeltal innebär att företaget är tillräckligt lönsamt för att kunna betala ut stora belopp till aktieägarna. Vanligtvis tittar investerare på ett företags resultat per aktie över tid jämfört med andra företag i samma bransch. Att identifiera trender i EPS-tillväxten ger en bättre uppfattning om hur lönsamt ett företag har varit tidigare och kan bli i framtiden. Ett företag med stadigt ökande vinst per aktie anses vara en mer tillförlitlig investering än ett företag vars vinst per aktie minskar eller fluktuerar kraftigt.

Beräkningen av EPS-kvoten kräver endast tre uppgifter: Nettoresultat, utdelning av preferensaktier och antalet utestående stamaktier. Det totala beloppet för utdelning av preferensaktier subtraheras från nettoresultatet och resultatet divideras med antalet utestående stamaktier. Det är viktigt att notera att man i denna ekvation skiljer mellan stamaktier och preferensaktier. Detta beror på att preferensaktier får en fast procentuell utdelning som måste betalas före utdelning på stamaktier.

Beräkning av vinst per aktie i Excel

Flera mallar för finansiella kalkylblad online beräknar EPS-kvoten och andra finansiella nyckeltal. EPS-kvoten finns också ofta på webbplatser för aktiehandel, eftersom den ofta används i investeringsanalyser. Företag beräknar och publicerar dock vanligen EPS-kvoten i slutet av räkenskapsåret genom att använda ett vägt genomsnitt av antalet utestående stamaktier. Detta beror på att företag ofta säljer och återköper aktier under året, så antalet utestående aktier varierar från dag till dag. För att få en mer aktuell siffra kan ett företags nuvarande EPS-kvot enkelt beräknas med hjälp av Microsoft Excel.